فصل سوم: جریان داوری
ماده۷- دادخواست داوری
الف) خواهان یا متقاضی داوری، باید دادخواست داوری خود را به این مؤسسه تسلیم کند.
ب) دادخواست داوری می بایست مشتمل بر موارد زیر باشد:
۱- مشخصات کامل طرفین همراه با نشانی پستی، پست الکترونیکی، راه های ارتباطی الکترونیکی و در صورتی که دعوی به نمایندگی یا وکالت مطرح شده باشد، ارائه هرگونه اسناد مثبت سمت
۲- توضیح درباره ماهیت معامله، قرارداد یا وقایعی که موجب بروز اختلافات شده است و بیان منشاء ادعا و دلایل آن
۳- تعیین خواسته دعوا و مبلغ آن، مگر آن که خواسته غیرمالی باشد
۴- توضیح درباره موافقت نامه داوری
۵- در صورتی که داوری بین المللی است، اظهارنظر در خصوص محل، زبان، قانون و قواعد حقوقی قابل اعمال در داوری
ماده۸- پاسخ خوانده؛ دعوای تقابل
الف) پس از دریافت دادخواست داوری؛ مؤسسه یک نسخه از دادخواست و اسناد و مدارک ضمیمه آن را ظرف مهلت پنج روز، جهت پاسخگویی برای خوانده ارسال می نماید؛ خوانده باید در داوری داخلی ظرف ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ دادخواست داوری، پاسخ خود را به مؤسسه تسلیم نماید.
ب) دفتر مؤسسه، نسخه های از پاسخ خوانده را به خواهان ابلاغ می نماید.
پ) در صورتی که خوانده ادعاهای متقابلی داشته باشد، ضمن پاسخ به دادخواست به دفتر مؤسسه تسلیم می کند؛ که در این صورت دعوای متقابل می بایست مشتمل بر موارد زیر باشد:
- بیان ادعای متقابل و بهای آن، مگر آنکه خواسته غیرمالی باشد
- ذکر خواسته دعوای متقابل و بهای آن، مگر آنکه خواسته غیرمالی باشد
ت) دفتر مؤسسه، ادعای متقابل خوانده را به خواهان ابلاغ نموده و خواهان باید در داوری داخلی ظرف ۱۵ روز و در داوری بین المللی ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ دعوای متقابل، لایحه جوابیه خود را به دفتر مؤسسه تسلیم نماید.
ماده۹- پس از تبادل لوایح، تشکیل پرونده و تعیین داور وفق این آیین نامه و اعلام قبولی وی، پرونده به داور منتخب تسلیم شده و داوری از تاریخ ابلاغ موضوع به طرفین و داور، شروع می شود.
تبصره- در مواردی که داور، قبلاً با توافق طرفین تعیین و اعلام قبولی نموده باشد، دفتر مؤسسه، بدون تبادل لوایح، پرونده را به داور تسلیم نموده و تبادل لوایح تحت نظر داور انجام می شود.
ماده۱۰- آثار موافقت نامه داوری
الف) در کلیه مواردی که رسیدگی به اختلاف به مؤسسه ارجاع میشود، رسیدگی طبق مقررات لازمالاجراء در زمان تقدیم درخواست داوری به عمل خواهد آمد مگر اینکه طرفین توافق کرده باشند که داوری مطابق قواعد موجود در تاریخ انعقاد موافقت نامه داوری انجام شود.
ب) چنانچه خوانده از پاسخ به درخواست داوری مطابق ماده ۸ آیین نامه امتناع نماید، این امر مانع از انجام داوری توسط داور نبوده و داوری ادامه خواهد یافت.
پ) چنانچه مؤسسه وجود موافقت نامه داوری را احراز ننماید و یا در خصوص اصل معامله و وجود قرارداد راجع به داوری بین طرفین اختلاف باشد، عدم امکان ادامه داوری از طرف دفتر مؤسسه به طرفین ابلاغ میگردد، در این صورت هریک از طرفین میتواند اتخاذ تصمیم در مورد وجود یا فقدان موافقت نامه داوری را از دادگاه صلاحیتدار تقاضا نماید.
ت) چنانچه هر یک از طرفین دعوا قبل از نصب داور نسبت به وجود موافقت نامه داوری، اعتبار یا حوزه شمول آن ایراد کند، تصمیم گیری در مورد ایراد مطروحه با مؤسسه خواهد بود، بدون اینکه تصمیم مؤسسه مانع طرح ایراد نزد داور باشد. در صورتی که مؤسسه ایراد را وارد تشخیص دهد، عدم امکان ادامه داوری از طرف دفتر مؤسسه به طرفین ابلاغ شده و پرونده مختومه میشود، در این صورت هر یک از طرفین میتواند به دادگاه صلاحیتدار مراجعه نماید.
ث) عدم شرکت هر یک از طرفین در جلسات داوری یا هر یک از مراحل آن مانع جریان داوری نخواهد بود و داور می تواند با ادامه رسیدگی براساس دلایل و مدارک موجود مبادرت به صدور رأی نماید.
ماده۱۱- تعداد داوران و نحوه انتخاب ایشان
الف) طرفین میتوانند ضمن موافقت نامه داوری یا به موجب توافق نامه جداگانه، در خصوص تعداد و نحوه انتخاب داور یا داوران، توافق نمایند. در صورت فقدان چنین توافقی و نیز در صورتی که بین طرفین در این خصوص اختلاف باشد، به ترتیب زیر اقدام خواهد شد و رجوع طرفین به مؤسسه داوری به منزله قبول ترتیبات زیر میباشد:
مؤسسه با توجه به موضوع دعوی، یک نفر را به عنوان داور انتخاب و به طرفین اعلام می کند تا چنانچه اعتراض یا جهات رد نسبت به داور مذکور وجود دارد، ظرف مهلت هفت ( ۷ ) روز پس از معرفی داور، به دفتر مؤسسه اعلام نمایند. چنانچه هر یک از طرفین ظرف مهلت مقرر اعتراض یا جهات رد موجهی نسبت به داور منتخب اعلام نمایند و مورد قبول مؤسسه واقع شود، مؤسسه مذکور فرد دیگری را معرفی خواهد نمود، در غیر این صورت به محض اعلام قبولی توسط داور منتخب، مؤسسه پرونده را به وی تسلیم می نماید.
ب) در مواردی که توافق بر تشکیل هیأت داوری باشد، به ترتیب زیر عمل میشود:
۱- هر یک از طرفین مکلف است داور اختصاصی خود را ظرف مدتی که مؤسسه تعیین میکند انتخاب و معرفی نماید و سپس طرفین یا با موافقت طرفین، داوران اختصاصی ایشان، مکلفند ظرف مدت ده (۱۰) روز داور سوم (سرداور) را به اتفاق تعیین و معرفی نمایند.
۲- در صورتیکه طرفین ظرف مهلت مقرر داوران اختصاصی خود یا سرداور را انتخاب و معرفی نکنند، مؤسسه داوری حسب مورد، داور طرف ممتنع یا سرداور (یا هردو) را، انتخاب و معرفی مینماید تا اگر هر یک از طرفین اعتراض یا جهات رد نسبت به داور اختصاصی طرف دیگر یا سر داور دارند، ظرف مهلت هفت روز پس از معرفی داور به دفتر مؤسسه اعلام کنند.
تبصره- رسیدگی به اعتراض یا جهات رد نسبت به داور یا هیأت داوری یا سرداور که در این مرحله مطرح شود، با مؤسسه است و تصمیم در این خصوص قطعی است و در صورتیکه اعتراض یا جهات رد موجه باشد و مورد قبول قرار گیرد، مؤسسه، فرد دیگری به ترتیب فوق انتخاب و به طرفین اعلام می نماید.
ماده۱۲- علاوه بر موارد فوق، مؤسسه حسب مورد در موارد زیر نیز اقدام به تعیین داور خواهد کرد:
۱- چنانچه طبق موافقت نامه داوری انتخاب داور یا هیأت داوری یا سرداور بر عهده شخص ثالث باشد و شخص مذکور در مهلت مقرر داور یا هیأت داوری یا سرداور را معرفی ننماید.
۲- چنانچه شخص ثالث منتخب ایشان تعیین داور یا هیأت داوری یا سرداور را به مؤسسه واگذار نموده باشد.
۳- چنانچه داور یا داوران یا سرداور تعیین شده، پیشنهاد داوری را رد کرده یا اعلام قبولی نکنند یا به ایشان دسترسی نباشد.
ماده۱۳- هرگاه در موافقت نامه داوری طرفین ملتزم شده باشند که در صورت بروز اختلاف، شخص یا اشخاص معینی داوری نمایند و آن شخص یا اشخاص ظرف مهلت مقرر اعلام قبولی نکنند یا داوری را رد کنند یا به ایشان دسترسی نباشد و یا به هر دلیل نخواهند یا نتوانند به عنوان داور رسیدگی کنند، مؤسسه، جریان داوری را منتفی و نتیجه را به طرفین اعلام خواهد کرد، مگر آن که طرفین، به روش دیگری برای انتخاب داور توافق نموده یا انتخاب داور یا داوران را به مؤسسه محول نمایند.
ماده۱۴- انتخاب و تعیین داور یا هیأت داوری توسط طرفین یا مؤسسه همواره باید از میان فهرست داوران معتمد مؤسسه با رعایت شرایط قانونی مقرر برای تصدی سمت داوری و همچنین در دسترس بودن و توانایی شخص برای اداره داوری مطابق مقررات این آیین نامه انجام شود، لیکن طرفین میتوانند داور موردنظر خود از خارج از فهرست داوران معتمد مؤسسه انتخاب نمایند مشروط بر اینکه شخص منتخب واجد شرایط لازم بوده و نام او به عنوان داور معتمد مؤسسه به تصویب هیأت مدیره مؤسسه برسد.
ماده۱۵- در داوریهای بینالمللی داور منفرد یا سرداور نباید با اصحاب دعوی هم تابعیت باشد، مگر اینکه طرفین طور دیگری توافق کرده باشند.